Route en bereikbaarheid

Molencomplex Kinderdijk-Elshout is grotendeels gelegen in het Zuid-Hollandse dorp Kinderdijk. Echter zijn er ook molens van het molencomplex die in de aangrenzende dorpen Nieuw-Lekkerland en Alblasserdam staan. Het molencomplex is op verschillende manieren goed bereikbaar.
 

Bezoek aan Kinderdijk per auto

Molencomplex Kinderdijk-Elshout is gelegen in de buurt van de A15, waarmee het goed bereikbaar is. Molencomplex Kinderdijk-Elshout raadt echter niet aan om per auto te komen, omdat de stroom aan auto’s zorgt voor verkeers- en parkeerproblemen in Kinderdijk, Alblasserdam en de verdere omgeving. Er is slechts een beperkt aantal parkeerplaatsen bij het molencomplex.

De ongeveer 50 betaalde parkeerplaatsen bij de entree van het molencomplex zijn gelegen aan de Nederwaard 1, 2961 AS Kinderdijk. Auto’s betalen hier 5 euro per dag. In de weekenden en op bepaalde feestdagen is er ook een parkeerterrein aan de Smitweg in Kinderdijk beschikbaar, dit is het parkeerterrein van Royal IHC. Hier kan gratis worden geparkeerd en is het ongeveer 10 minuten wandelen naar Molencomplex Kinderdijk-Elshout.
 

Bezoek aan Kinderdijk per Pendelbus

Vanwege de grote stroom aan toeristen, hebben de gemeenten Alblasserdam en Molenlanden maatregelen genomen om de verkeersoverlast in te perken. In de zomer van 2019 reed er een pendelbus tussen parkeerplaatsen in de regio en het molencomplex. Toeristen konden hier gratis gebruik van maken. Volgens Stichting Werelderfgoed Kinderdijk scheelde de inzet van de pendeldienst in de drukste maanden ongeveer duizend auto’s per week.

Het is nog niet zeker of de pendeldienst in 2020 terugkeert. Er wordt met tevredenheid teruggekeken op de pilot en de kans is dan ook groot dat de pendeldienst terugkeert. Echter zal deze dan niet meer gratis zijn, omdat de kosten hiervoor te hoog zijn.
 

Bezoek aan Kinderdijk per bus

Molencomplex Kinderdijk-Elshout is ook goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Dagelijks rijden er meerdere buslijnen langs het molencomplex, waarmee de toeristische trekpleister goed bereikbaar is vanuit onder andere Rotterdam en Dordrecht.

Je kan met R-NET lijn 489, SnelBuzz lijn 316 en StreekBuzz lijn 190 naar Molencomplex Kinderdijk-Elshout reizen. Lijnen 489 en 190 rijden dagelijks van en naar Rotterdam, lijn 316 van en naar Dordrecht.
 

Bezoek aan Kinderdijk per fiets

Nederland is een fietsland en Kinderdijk is goed bereikbaar per fiets. Vanuit steden als Dordrecht, Rotterdam, Gouda en Utrecht zijn er fietsroutes naar het molencomplex. Daarnaast zijn er in de regio mooie fietsroutes, waarmee je Molencomplex Kinderdijk-Elshout en de omgeving per fiets kan ontdekken. In de omgeving zijn er verschillende fietsroutes van verschillende afstanden. Zo kan je bijvoorbeeld de Molenroute fietsen, een fietstocht van 40 tot 60 kilometer door Kinderdijk, Streefkerk, Oud Alblas en Bleskensgraaf.

Je kan ook tijdens je fietstocht naar het molencomplex gebruikmaken van de Driehoeksveer en Waterbus.
 

Bezoek aan Kinderdijk per Driehoeksveer

Molencomplex Kinderdijk-Elshout is ook vanaf het water bereikbaar. De Driehoeksveer vaart dagelijks tussen Kinderdijk, Krimpen aan de Lek en Ridderkerk. De veerdienst is alleen toegankelijk voor voetgangers, fietsers, bromfietsen en scooters.
 

Bezoek aan Kinderdijk per Waterbus

De Waterbus vaart dagelijks tussen de Drechtsteden en Rotterdam. In de zomermaanden vaart er ook een Waterbus naar Kinderdijk, deze vaart dan 7 dagen per week tussen Dordrecht – Kinderdijk – Rotterdam. Waar andere Waterbussen ook bijvoorbeeld in Hendrik-Ido-Ambacht of Alblasserdam aanmeren, doet lijn 202 naar Kinderdijk dit niet. Deze vaart vanuit Dordrecht en Rotterdam rechtstreeks naar de halte aan de Molenstraat. Je hoeft dan alleen nog de dijk over te steken en je loopt zo Molencomplex Kinderdijk-Elshout op.

Buiten de zomerperiode kan gebruik worden gemaakt van lijn 20 van de Waterbus. Vaart met de Waterbus naar Alblasserdam, om vervolgens per fiets naar het molencomplex te rijden. Ook kan je met de Waterbus naar Ridderkerk varen, hier moet je dan wel overstappen op de Driehoeksveer.