Bezoek aan de molens in Kinderdijk

Molencomplex Kinderdijk-Elshout is grotendeels gelegen in het dorp Kinderdijk in Zuid-Holland. Bijna het gehele molencomplex ligt in Kinderdijk, maar er zijn ook molens die staan in Nieuw-Lekkerland en Alblasserdam.

Gehele jaar te bezoeken

De molens van Molencomplex Kinderdijk-Elshout zijn het gehele jaar te bewonderen. Niet alleen heb je een prachtig uitzicht vanaf de Lekdijk, ook kan je een wandeling maken tussen de molens. Het gebied is namelijk iedere dag van het jaar toegankelijk en je hoeft geen entree te betalen om te wandelen over de Molenkades.

Wel moet je entree betalen voor een bezoek aan de museummolens en het Wisboomgemaal. Tevens kan je tegen betaling een rondvaart maken over de boezems van Molencomplex Kinderdijk-Elshout. Onderweg vaar je dan langs de molens en wordt er informatie over de 19 molens van het molencomplex gegeven.
 

Openingstijden Molencomplex Kinderdijk-Elshout

Waar voorheen de bezoeklocaties van Molencomplex Kinderdijk-Elshout in de wintermaanden gesloten waren, is dit tegenwoordig niet meer het geval. Sinds de winterperiode van 2019/2020 zijn de bezoeklocaties, zoals de museummolens en het Wisboomgemaal, ook in de winterperiode geopend. Ook zullen er rondvaarten langs de Kinderdijkse molens zijn.

Tijdens de winterperiode wordt er wel het gebruikelijke winteronderhoud uitgevoerd, waar mogelijk probeert het molencomplex het onderhoud onderdeel te maken van het verhaal over de molens.
 

Drukte bij Molencomplex Kinderdijk-Elshout

Molencomplex Kinderdijk-Elshout is een grote trekpleister voor toeristen. Zowel toeristen vanuit het binnenland als vanuit het buitenland komen in groten getale naar Kinderdijk. In de zomermaanden moet je daarom rekening houden met drukte. In de wintermaanden is het rustiger en kan je op je gemak de molens bewonderen, wel is het dan uiteraard minder mooi weer.
 

Kosten entreetickets

Wanneer je een bezoek wil brengen aan Museummolens Nederwaard en Blokweer, het Wisboomgemaal, de multi-screen film in Hulpgemaal De Fabriek wil zien en een audiotour wil volgen, dan is het nodig om een entreeticket te kopen voor Molencomplex Kinderdijk-Elshout. Deze zijn online te koop of aan de kassa in het Bezoekerscentrum, Wisboomgemaal, Museummolen Nederwaard en Museummolen Blokweer.

Wil je met de rondvaartboot langs de molens varen? Dan heb je een speciaal rondvaartbootticket nodig. Deze is ook online of aan de kassa te koop. Online zijn de entreetickets en rondvaarttickets goedkoper dan wanneer je deze aan de kassa koopt.

Als je alleen een wandeling wil maken door het molencomplex, dan is het aanschaffen van een entreeticket niet nodig. Het gebied is vrij toegankelijk om een wandeling te maken.
 

Verlichtingsweek

Eenmaal per week staan de molens van Molencomplex Kinderdijk-Elshout een week lang in de spotlights tijdens de verlichtingsweek. Deze week wordt traditiegetrouw gehouden in de maand september, waarbij iedere avond de 19 molens van het molencomplex worden uitgelicht.

De verlichte molens zijn te bewonderen vanaf de wandelpaden, maar ook vanaf het water. Tijdens de verlichtingsweek varen er ook ’s avonds rondvaartboten over de boezems van het molencomplex.