Molencomplex Kinderdijk-Elshout

Het molencomplex Kinderdijk-Elshout staat wereldwijd bekend als Nederlands icoon. De in totaal negentien molens waren vroeger van essentieel belang voor de afwatering van de Alblasserwaard naar de Lek.
 

Molens van Nederwaard en Overwaard

De overgrote deel van de molens zijn grondzeilers, gebouwd tussen 1738 en 1740. De molens van de Nederwaard verschillen echter wel van de molens van de Overwaard. De Nederwaard liet acht ronde, stenen grondzeilers bouwen die in 1738 gereed waren. Twee jaar later waren ook de acht molens molens van De Overwaard klaar voor gebruik. Zij lieten houten grondzeilers bouwen, die bedekt waren met riet. Hierdoor waren deze molens wel brandgevaarlijk. Dit bleek in 1981 toen de ‘Overwaard 2’ afbrandde. Op 26 april 1985, toen de molen volledig herbouwd was, werd de molen opnieuw in gebruik genomen.
 

Uitbreiding afwateringssysteem met stoomgemalen

In 1868 werd het afwateringssysteem uitgebreid door het bouwen van twee stoomgemalen. Eén van die stoomgemalen, het Wisboomgemaal, functioneert nu als bezoekerscentrum. Alhoewel het gemaal in 1995 buiten werking is gesteld, kunnen bezoekers het monument nog steeds bewonderen. Elke dag zijn er vele toeristen te vinden op het molencomplex. Naast het Wisboomgemaal kunnen zij ook een bezoek brengen aan twee museummolens en een molenwerkplek.
 

UNESCO Werelderfgoed

Het unieke karakter van het molencomplex wordt sinds 1997 erkent door een vermelding op de UNESCO werelderfgoedlijst.